Prilike za učenje u vrtu

Od početka našeg zajedničkog života Frano i ja nešto sijemo, sadimo i uzgajamo. Više od rezultata, uvijek nas je veselio sam proces stvaranja, zbog čega je vjerujem i opstao naš entuzijazam, unatoč početnim neuspjesima kojima se i danas od srca nasmijemo. Preseljenjem u kuću, jedan betonski dio iza kuće uz pomoć povišenih gredica pretvorili smo svoj prvi pravi povrtnjak. Iako nas je urod te prve godine prilično ugodno iznenadio, osim uzgoja vlastitog povrća naša glavna misao vodilja bila je uključivanje djece u cijeli proces stvaranja i osvještavanje mnogobrojnih prilika za učenje.

Izmjena godišnjih doba, živa i neživa priroda, mjerne jedinice, količine, računske operacije, ritam, doba, takt i kompozicija, utiskuju se u njihove otvorene umove i pronalaze praktičnu primjenu onog trenutka kada ti još uvijek apstraktni pojmovi “ožive” u interakciji s prirodom koja ih okružuje.

Predivne smo trenutke proveli ovog proljeća u vrtu. U narednim postovima pisat ću više o tome. Učili smo se strpljenju, predanosti i izvrsnosti u obavljanju poslova.

Što smo više boravili u vrtu to sam više prilika nalazila da ih uputim na svu ljepotu i mudrost Božjeg stvaranja. Sa zahvalnošću su pratili sve promjene u vrtu i dočekali branje prvih plodova potpuno svjesni toga da ništa od toga nije stvoreno samo od sebe već da je On taj Koji sve stvara i održava na životu iz ljubavi prema nama, da nas zaštiti i održi na životu, ali i osvoji svojom Ljubavlju.

 

“Vidite kako sve oko vas raste i buja, kako sazrijeva i donosi plod, vidite, kako isti proces sebe ponavlja opet i iznova… zbog vas… da zaštiti vas ljudska bića i očuva sve što je živo na Zemlji… Ja Sam oblikovao nebrojene tvorevine najrazličitijih veličina, najrazličitijih oblika i namjena, i ako otvorite vaše oči i uši ništa vam ne izmiče i Moja beskrajna Ljubav i mudrost vam moraju postati očigledni… Budući Ja dajem tako da vi možete primiti, Ja stvaram tako da vi možete imati koristi iz toga, Ja održavam stvaranje i brinem se za njega tako da vaše srce može uživati u tome i vi prepoznate i priznate Mene…” BD 2834 JEZIK PRIRODE – STVARANJE I STVORITELJ…

 

 

Puno puta nisu bile potrebne ni riječi budući da u vrtu Očeva beskrajna Ljubav i Mudrost nedvojbeno uvijek iznova sami sebe dokazuju. Snažne su to lekcije, a zaista nije potrebno puno – jedna tegla, par sjemenja i malo ljubavi. Tako smo mi počeli.

A vi? Imate li vi komadić vrta, par tegli i prilike za učenje? Pišite mi u komentarima!

Grlim snažno!

Tereza

 
(Visited 31 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *