Kako da u današnje vrijeme odgojim dobro dijete? (objava iz 2021.)

Razmišljao sam neki dan o jednoj hipotetskoj situaciji gdje me netko pita jedno jednostavno pitanje: Kako da u današnje vrijeme odgojim dobro dijete, podignem kvalitetnog čovjeka?

Dugo nisam mogao odgovoriti na to pitanje, jer se nisam osjećao kompetentnim.Imamo troje djece, no najstariji nema ni 10 godina i ne zapravo ne znam da li će na kraju ispasti dobar čovjek.. i onda se neki dan dugo željeni odgovor spustio u moje srce i umirio ga samo onako kako to Isus može. Odgovor koji je obuhvatio sva naša nastojanja oko djece u jednu jedinu misao.

Uči ih da im srce i um traži plemenito.

Meni naravno to znači puno više nego samo jedna rečenica, pa da pojasnim u kratkim crtama.

Podigni djecu koja su svjesna da imaju Oca na Nebu, Koji je stvorio njihove duše i Koji drži njihovu sudbinu u Svojim rukama, Koji ih čuva, štiti, brani i vodi i o Kome oni žive u ovisnosti. To je plemenito.

Podigni djecu da teže najvišoj Ljubavi, da imaju jaku spoznaju o tome što Ljubav jest i što Ljubav nije i kako je jedini način da budu istinski sretni ako žive da postanu Ljubav. To je plemenito.

Nauči djecu da ljube Istinu i to onu čistu, da se ne zadovolje sa polovičnim, ljudskim, umrljanim. Pomogni im da ljube osjećaj spoznaje istine i da žive sukladno sa njome, da budu ljudi od integriteta i da se ne prodaju jeftino, iako to svi drugi čine. Dobro je Dobro, iako nitko drugi to ne čini. To je plemenito.

Nauči djecu da budu milosrdna prema drugim ljudima, da imaju srce koje žudi pomoći onome tko pati, da ne okreću glavu kada vide nevolju. To je plemenito.

Nauči djecu da budu hrabra i odvažna u svemu što žele postići, da se ne boje gomile koja misli drugačije i pokaži im kako su upravo takvi pojedinci promijenili svijet oko sebe. To je plemenito.

Nauči ih da se žrtvuju za ono iza čega im srce stoji. To je plemenito.

Najviše od svega, ti budi ono što želiš da oni postanu, kao odskočna daska od koje će se odraziti i doseći više nego što si ti dosegao. Budi Čovjek u najljepšem smislu riječi. Budi kao Krist u svojoj vlastitoj kući. Budi oličenje Ljubavi i živi potpuno predan onome u što vjeruješ. Ti budi najbolji primjer plemenitog srca za svoje dijete.

To želim i sebi i tebi u Novoj godini.

Vjerujem da ako podignemo takvu djecu da smo podigli snažne stupove za bolje društvo, snažni karakter koji će odoljeti svim naletima niskih sila i tame, te ljude koji će voditi promjenu počevši od svog malog kruga, pa na dalje.

Vole vas,

Frano i Tereza

P.S. Naš prijatelj Milivoj, ovako je počinjao svaki dan u svom razredu:

“Lijepom se diviti, plemenito poštivati, istinito očuvati, za dobro se odlučiti: to vodi čovjeka u životu prema ciljevima, u mišljenju prema svjetlosti, u osjećajima prema miru, u djelovanju prema ispravnosti i uči ga povjerenju u božansku vladavinu, u svemu što jest – u širinama svijeta i u dubinama duše.”

3
(Visited 65 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Kikica 11/05/2023at06:16

    “Uči ih da im srce i um traže plemenito” prejaka rečenica. Moram si ju zapisati.

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *