Dječje poduzetništvo – priča o Bio Funtasticu

Negdje na ljeto 2021. naši mali dečki su došli u fazu da bi bilo dobro početi koristiti deodoran ispod ruke. Tereza ih je upozorila da većina komercijalnih dezića dostupnih u dućanu nisu zdravi za tijelo i da bi bilo dobro nabaviti neki prirodni dezić, ili možda mogu probati napraviti sami. 

Nakon dan dva istraživanja po internetu došli su do recepture koja im je bila izvediva na ljetovanju na Korčuli, pa su nabavili sastojke u lokalnim dućanima i zamiješali prvu smjesu. Iduće jutro svi smo nanijeli dezić ispod ruke i izašli van u vrući ljetni dan da ga testiramo. 

Pa ovo je stvarno dobro, ovo stvarno radi!, rekli su dečki. 

Čekaj, ako su oni dezići iz dućana loši za tijelo, zašto mi ne bi proizvodili i prodavali svoje vlastite deziće i na taj način pomogli ljudima da imaju dezić koji nije štetan a postiže isti učinak!

Poduzetničko oduševljenje je vladalo u zraku a nas dvoje smo iskoristili tu usmjerenu pažnju da ih podučimo brojim lekcijama bitnim za život i tako smo krenuli u priču o dječjem poduzetništvu. 

Dečki, vama treba “firma” kao što tata ima firmu. Treba vam temeljni kapital. To je osnovni novac od kojeg ćete kupiti sve što vam je potrebno da proizvedete barem 10 dezića. Nakon kraćeg razgovora unuka sa Nonom i Didom, temeljni kapital je bio spreman. 

Treba vam blagajna. Morate voditi računa o tome koliko trošite na sastojke i po kojoj cijeni ćete prodavati deziće. Tekica je bila spremna i jedan mali novčanik koji je poslužio svrsi. 

Treba vam ime za firmu. Kreativne vijuge brainstorminga mladih nada su došle do ideje i tu se rodio brand Bio Funtastic! Kužili su da duge firme često uz naziv imaju i slogan, pa su svojem Bio Funtasticu dodali “Prirodna sreća”

Imate stvarno super ime. Sad vam treba logo i tu smo im pokazali čarobni program Canva. Nakon jednog popodneva složili su se oko boja i logotipa. 

I tako su počeli sa svojim Bio Funtasticom i prodali prvih 10 komada. 

Postavili su si cilj – “iduće godine za more kupujemo SUP” (ona daska na kojoj stojiš i veslaš)! Motivacija je bila u zraku, jer nije lako skupiti više od tisuću kuna. 

Kad smo se vratili u Zagreb pronašli su dućan gdje mogu nabaviti pakiranje za deziće, a tata im je sredio preko prijatelja koji ima tiskaru profi naljepnice. 

Tokom narednih mjeseci modificirali su recepturu dok nisu našli jednu koja drži dovoljno dugo a i da se ne rastopi se u toplim ljetnim mjesecima. Bili su spremni da svoj proizvod plasiraju na “tržište”. 

Tata, mama, deda, baka, svi živi su razglasili po svojim društvima dobru priču o Bio Funtasticu i dezići su tako reć’ planuli da je tata morao u dva navrata kupiti još kutijica u koje će ih upakirati. 

Par dana prije odlaska na more razbile su se sve kasice prasice, otvorila blagajna “firme”, skupili se prilozi deda i baka i pronašao najisplativiji SUP na tržištu. 

Šampanjac je bio spreman za svečano otvaranje paketa i jedan dan ujutro dostava je stigla na vrata. 

To je bio veliki uspjeh za Bio Funtastic, ali i za cijelu obitelj, pa smo navečer otišli na zasluženu pizzu i sladoled i proslavili poslovni uspjeh. 

Klince u njihovom poduzetništvu možete podržati porukama ohrabrenja u komentarima, a dezić možete naručiti u Shopu!


Da sumiramo sve što su klinci učili kroz ovaj projekt:

  • računanje – zbrajanje, oduzimanje, množenje, djeljenje, postotke
  • pretvaranje mjernih jedinica
  • marketing – smišljanje naziva i slogana
  • dizajn – logo, pakiranje
  • prodaja – predstavljanje proizvoda pred drugima
  • komunikacija – odnosi s kupcima, pregovori i dogovori
  • kupnja i nabava sastojaka
  • vođenje blagajne i raspolaganje s resursima
  • ulaganje

U novoj poduzetničkoj sezoni smišljaju koje bi nove proizvode mogli ponuditi. Tata će ih naučiti kako se rade jednostavne web stranice, tako da možete očekivati i usvajanje te vještine. 

Ako su ovo izveli sa 6, 9 i 11 godina, što će tek biti kada postanu punoljetni!

Šaljemo vam puno ljubavi i naravno kroz ovo inspiracije za vaše obiteljske projekte! 

kompletna Ožbolt family! 

6
(Visited 132 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *