Što učiniti kada dijete srlja u propast?

Vaš dijete je ušlo u godine sazrijevanja i odrasta užurbanim tempom, a tamo ga vrebaju brojne opasnosti po njegovu dušu koje ono možda neće tako doživjeti, već dapače k njima potrčati ravno u susret. Mislim da je to jedna od noćnih mora svakog roditelja, a posebice vjernika. Naše dijete, u koje smo usađivali sve ono što smo smatrali vrijednim, sada može stajati s druge strane i prožeto otporom slijepo srljati u propast svoje duše. 

Stvarno bi volio da poslušate iskustva sedmero mladih iz emisije Radio Jazzbina koji su otvorili svoja srca i iznijeli zbog čega su sve upali u otpore, teška stanje i neki razvili raznorazne poremećaje. Snimali smo to s razlogom da pomognemo roditeljima i naravno klincima koji se možda sada nalaze u istim problemima, ili ih nevolja čeka tamo negdje na horizontu kroz dogledno vrijeme. 

No, u nedjelju smo slušali predavanje apostola Lorensa koje govori upravo o ovoj temi i bilo je takvo predivno olakšanje kad smo čuli da je naš Nebeski Otac ima rješenje i za takve situacije. Konkretno, što učiniti kada je naše dijete otišlo toliko daleko u propast da postoji ozbiljna opasnost da se više nikada neće moći otrgnuti iz nje, već će ga takav život odvesti dalje u Pakao. To su najgore situacije za svakog roditelja, no vrlo je utješno znati da postoji i rješenje. 

Na dnu ću vam svakako ostaviti link na predavanje da poslušate i sami (kad predavanje bude objavljeno), a ovdje je kratki sažetak principa koji može vaše dijete (ili bližnje) izvesti iz tolike nevolje. 

U čemu je problem

Dakle, problem je u tome što ta osoba (naše dijete, naš bližnji) svojim srcem sada traži ono što je pakleno i uživa paklene osjećaje i nema dovoljno snage volje da uzdigne pogled prema Nebu i zavapi za pomoći koja ga može usmjeriti u drugom pravcu i tu dolazimo mi, ali na točno određen način, odnosno mora se aktivirati zakon vjere o kojem sam više puta pisao ovdje. 

Bez vjere je nemoguće omiljeti se Bogu (Heb 11:6), kaže Sveto Pismo. Drugim riječima, potrebna je stvarna vjera da bi se mogla s Neba spustiti Božanska Sila Duha Svetoga i intervenirati u život te osobe, unatoč njezinim krivim stavovima i žudnjama srca. Prava vjera otvorit će Nebeske brane i izliti toliku Silu na tu osobu, da će ju Sila u potpunosti osloboditi od svih spona s kojima ju drži Neprijatelj naših duša. 

Potrebna je stvarna vjera

Ta vjera nije beskrajno moljenje, vapljenje i zapomaganje pred Bogom. Iako i to ima svoje mjesto, ovdje to neće napraviti razliku, odnosno vrlo vjerojatno neće stići proizvesti željeni učinak i može se desiti da sudbina takvog jednog zarobljenog života bude završena prije nego smo mi učinili svoje. Ova vjera koja nam je potrebna se ne nada da će jednoga dana biti bolje, već je (čim izgovori molitvu) potpuno sigurna u pobjedu. Ta vjera ne sumnja da će bit uspješna, ona ima potpuno uvjerenje da će biti točno tako kako smo molili. Kada imamo tu vjeru, mi smo u miru bez obzira na to što se događa oko nas, jer znamo izvan svake sumnje da je Otac uslišao tu našu molitvu i da će On učiniti svoje kao što je i obećao. 

 

Jakovljeva 1:5 Nedostaje li komu od vas mudrosti(ili SILE koja će spasiti vaše dijete), neka ište od Boga,  koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se. 6 Ali  neka ište s vjerom, bez ikakva kolebanja. Jer kolebljivac je  sličan morskom valovlju, uzburkanu i gonjenu. 7 Neka takav ne  misli da će primiti što od Gospodina – 8 čovjek duše dvoumne, nepostojan na svim putovima svojim.

 

Ta naša molitva potpuno uvjerene vjere može ispuniti procjep između osobe za koju molimo i Nebeskog Oca i biti Sila koja će ga osloboditi i vratiti natrag kući. Zato je toliko važno razviti takvu vjeru i ulagati svoje vrijeme u proučavanje Božje Riječi, kako bi mogli u potrebnom trenutku osloboditi Nebo za potrebite. 

 

A što učiniti u međuvremenu dok se Sila ne očituje u njihovom životu? 

Pa činiti ono što nam je Isus rekao: Ljubite vaše (ne)prijatelje i molite za one koji vas progone. Činite im dobro, ulažite ogromne napore ljubavi u njihovom smjeru (i upravo je ovdje primjereno mjesto za one molitve i vapaje – da vam Isus da snage ljubavi to sve nositi) i praštajte sve što vam oni učine krivo. Svaki dan na glas govorite ono što u srcu vjerujete. Govorite na glas pred svima, pa i njima. Koliko god bilo možda nezgodno, vaše izgovorene riječi koje teku iz unutarnje vjere će učiniti tu razliku i početi spuštati Silu koja vam treba i oslobođenje će sigurno doći. 

Ne postoji prevelika planina za onoga koji vjeruje, jer ne mora on podići planinu, nego vjeruje u svemoć Onoga tko može svaku planinu skloniti  puta. 

 

Zaista kažem vam, ako reknete ovoj planini da se digne i baci u more i u srcu svome ne sumnjate (u to što ste rekli), već vjerujete da će se dogoditi to što ste rekli, onda će se dogoditi točno to što ste rekli! 

Marko 11:23

 

Podijelite ovo s onima koji se nalaze u tako teškoj situaciji, jer ovo bi mogle biti informacije koje će im pomoći preživjeti najteže trenutke. 

U ljubavi Kristovoj, 

Frano

2
(Visited 100 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *