Moj susret sa Charlotte Mason pedagogijom

„Gledajte na obrazovanje kao nešto između djetetove duše i Boga. Moderno obrazovanje  gleda na obrazovanje kao na nešto između dječjeg mozga i standardiziranih testova”

Charlotte Mason (1842-1923)

Prošle sam godine istražujući stilove homeschoolinga u svijetu i dostupnost različitih kurikula i načina poučavanja naišla na gore spomenuti citat. Teško mi je opisati razinu ushićenja koju sam doživjela čitajući ove retke. Netko je davno zapisao nešto što i sama toliko duboko ćutim iznutra. I ne samo da je to zapisao prije više od sto godina nego je pronašao i učinkovite metode i alate kako te spoznaje primijeniti u odgoju i obrazovanju djece. Sljedećih nekoliko mjeseci satima sam pregledavala dostupne sadržaje. Preda mnom su se otvarale nove spoznaje i spontano ugrađivali novi principi razmišljanja. Što sam više učila, to sam više željela učiti. Osjećaj vrlo sličan onome kad se nađem na tržnici cvijeća, pa od šarenila boja i mirisa, tulipana, frezija, narcisa i ranunkula ne znam gdje bih prije krenula. Taj osjećaj i dalje me prati. Iznova ostajem zatečena širinom i dubinom ovih pedagoških koncepata, a formalno obrazovanje u ovom smjeru, na moju ogromnu radost, čini se kao logičan idući korak.

Charlotte Maria Shaw Mason (1842-1923), britanski odgajatelj i pedagog potječe iz  engleske kršćanske obitelji. Njena duboka vjera i počiva u čvrstom uvjerenju da je dijete trojedino biće i da kao takvo treba biti podučavano na svim razinama a ne samo umu, jasno su vidljivi u cijelom njenom radu. Charlotte je u mnogočemu bila daleko ispred svog vremena.  Dobro je razumjela jedinstvenu prirodu djece i vjerovala je u njihove mogućnosti i sposobnosti unatoč ograničenjima koje je nalagala striktna obrazovna kultura prisutna u Engleskoj u to vrijeme. Svoje je znanje često crpila iz bezvremenskog Božjeg izvora. Vjerovala je da obrazovanje mora pronalaziti svoje uporište u kršćanskom nauku i da bi roditelji i djeca u tom procesu trebali biti vođeni Duhom Svetim Božjim.

Tijekom desetljeća svoga rada testirala je, primjenjivala i usavršila svoje metode radeći s tisućama djece koja su postizali izvanredne rezultate. Svoja zapažanja i postignuća zapisala je u šest svezaka sada poznatih pod nazivom Home Education. Njezine ideje zaživjele su u SAD-u 1980-ih kada je Susan Schaeffer Macualay objavila svoju prvu knjigu „For the children’s sake“ koja i danas roditelje diljem svijeta nadahnjuje svojim metodama.

Iako se kultura u kojoj danas živimo neizmjerno promijenila od vremena Charlotte Mason, još uvijek se borimo s neuspjesima u obrazovanju. Iz godine u godinu nalazimo na neučinkovit sustav koji izbacuje samozatajne, apatične umove bez inicijative i odgovornosti, no ljudi koji promišljaju ne mogu biti prevareni. Promišljeni roditelji znaju da mogu bolje, smislenije i istinitije. Bezvremenske istine Charlotte Mason popunjavaju to slobodno mjesto , a roditelj prihvaćajući njene ideje i metode stvaraju jedan posve nov pokret učenja i obrazovanja.

https://www.charlottemasoneducation.org/ 

Nije li u najmanju ruku nepravedno za nas roditelje Kršćane to što je moderni obrazovni sustav u potpunosti istisnuo Boga iz cijelog odgojno-obrazovnog procesa. Nije li nezahvalno tražiti od djeteta da samo pokuša integrirati i povezati sva ta znanja i u konačnici zaista prizna Boga kao Stvoritelja i uzdržavatelja svih stvari. Netko će reći da roditelji mogu djecu upućivati na Boga svo ostalo vrijeme. Slažem se i sama to radim, no iskrena da vam budem većinu vremena ima osjećaj da nešto „popravljam” i da pokušavam ugurati Boga u ono malo mjesta što je ostalo nakon što im je gradivo u školi bilo predstavljeno na određen način.

No postoji bolje od toga, puno bolje i ovdje želim pisati o tome. Postoji način da obrazujemo svoju djecu na način da žive svrhovite živote, preuzmu odgovornost za svoj život, razviju duboku ljubav i poštovanje prema Nebeskom Ocu. Postoji način kako da dijete nauči kritički razmišljati i sve provjeravati, kako bi moglo stajati čvrsto u vremenima nevolje i braniti svoje stavove i uvjerenja. Postoji način da odgojimo i obrazujemo generaciju mladih pametnih i snažnih ljude koji su se spremni boriti za dobro i istinu u koje vjeruju. Bilo da se spremate homeschoolati svoju djecu, ili želite s njima kvalitetno provesti vrijeme nakon škole, vjerujem da nas čeka jedno uistinu predivno, prosvjetljujuće i ohrabrujuće zajedničko putovanje.

Zagrljaj, 

Tereza

5
(Visited 110 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Josip 26/03/2023at14:11

  Sav blagoslov Kristov i sva pomoć Njegovih anđela neka ti je na ovome putu Tereza!
  Puno te grlim❤️

  Reply
 2. Danijela 28/03/2023at14:06

  Hvala Tereza na ovim objavama i svim informacijama vezano za Charlotte Mason metodu i pristup učenju! I sama sam imala slične reakcije pri susretu s kurikulumom i u najmanju ruku osjećala sam se prevareno prošavši sama 17 godina školovanja u našem školskom sustavu.

  S vremenom i promišljanjem o idejama i metodama i istražujući ga sama u radu sa svojim djetetom vidjela sam jasnu razliku između živih knjiga sa kojima se dijete prirodno spaja na više razina i želi ih istraživati i tokom slobodnog vremena.
  U odnosu na suhoparne knjige sa tekstovima, zadacima i pitanjima koje ti uskraćuju mogućnost promišljanja, doživljaja i spajanja na unutarnjoj razini kako bi postala živuća i primjenjiva u svakodnevnom životu. Takve knjige nemaju duha, a to nije slučajno jer u njima nema Stvoritelja.

  Ovo je glavna razlika u ova dva pristupa.

  Primjenom živih knjiga i Charlotte Mason metode koja je neopterećujuća što se tiće količine gradiva, a opet toliko živa što se tiće onoga što se naučava, postiže se uspješna izgradnja djeteta, ali i onoga koji podučava, i to na razinama duha i duše i približava se biće Stvoritelju od kojeg je sve počelo i čemu se sve vraća.

  Nakon ovoga mogu reći da je izdvajanje Stvoritelja iz edukacije toliko neprirodno i degradirajuće i da je to jedna od većih obmana modernog doba.

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *